לאחר תקופה בה נתרגל יוגה, רבים מאתנו נתהה האם יש בזה יותר ממה שאנו עושים על המזרן . וכמובן, יש.
עולם היוגה רחב הרבה מעבר לתרגול פיזי, מעבר לתרגול על המזרן.
יוגה היא פילוסופיית חיים עתיקה שמקורה בהודו וניתן להרחיב עליה רבות. כחלק פילוסופיה זו מוצעים לנו ערכי התנהגות כלפי הסביבה ובנוגע לגישתנו כלפי עצמנו.
אחד הספרים המרכזיים של פילוסופיית היוגה הוא היוגה סוטרה של פטנג'לי שמסתכל על היוגה כדרך להשקטת תנודות (גלי) התודעה ובעצם ספר זה הוא מדריך להארה ולא מדבר כלל על תנוחות היוגה.
ספר זה מחלק את היוגה ל8 איברים- אשטנגה יוגה – אשטה = 8, אנגה= איברים.
האיבר הראשון הוא יאמה- סדרה של עקרונות וערכים מנחים.
המילה 'יאמה' מתורגמת לעתים קרובות כאיפוק או משמעת מוסרית. לפי פטנג'לי ערכים אלו הם אוניברסליים לחלוטין, לא משנה מי אתה או מאיפה אתה בא. להיות מוסרי יכול להיות קשה לפעמים, וזו הסיבה שזה נחשב לתרגול חשוב מאוד ביוגה. בתרגול על היוגה כמובן שחשוב להיות מודעים, עדינים ונוכחי, אבל חשוב מזה הוא להעביר ערכים אלו מהמזרון לחיי היום-יום שלנו, וכך נרגיש את היתרונות האמתיים של היוגה.
ה-Yamas מדריכים אותנו לעבר ערכים והתנהגויות הנוגעות לעולם הסובב אותנו, אך כמובן שאנו יכולים לקחת אותם כמדריך כיצד לפעול גם כלפי עצמנו. ישנם חמישה יאמות בסך הכל:
המילה 'ניאמה' מתורגמת לעתים קרובות כ-חובות חיוביות או הקפדה, ונחשבות להרגלים מומלצים לחיים בריאים ולקיום רוחני. אם היאמות מכוונות יותר על ערכי מוסר שנוגעים לסביבה, הניאמות קשורות יותר לפעולות פנימיות ואינטימיות, מתייחסות לגישה שניקח כלפי עצמנו. באופן מסורתי מתייחסים אליהם כאל פרקטיקות הנוגעות לעצמנו, אם כי כמובן שאנו יכולים לחשוב עליהם כמשפיעים גם על העולם החיצון. פטנג'לי מונה בסך הכל חמש ניאמות: 1. SAUCHA- סאוצ'ה- ניקיון, טוהר2. SANTOSHA- סאנטושה- שביעות רצון3. TAPAS- טאפאס- חום4. SVADHYAYA- סוואדיהיה- לימוד עצמי5. ISVARA PRANIDHANA- אישוורה פראנידנה- התמסרות
איינגאר מתאר גם את ה-יאמה והניאמה כמפתחות הזהב לפתיחת השערים הרוחניים, שכן הם הופכים כל פעולה לכזו שמקורה ממקום עמוק יותר ומחובר יותר בתוכנו. אם אתם מחשיבים עצמכם כרוחניים או לא, ובין אם אתם מתרגלים יוגה או לא, כל אלו הן דרכים שבהן תוכלו לעזור לכם ולעולם הסובב אותנו להיות מקום טוב יותר.
אם אנחנו באמת רוצים להפיק תועלת מתרגול יוגה, כדאי שנרחיב אותו אל מעבר למזרן ואל החיים. כשזה קורה, לא רק הגוף שלנו נמתח, מתרחב ומתחזק, אלא גם המוח והלב שלנו. ממצב הוויה כזה, אנו מתקרבים יותר ויותר לעבר אחדות בתוכנו ובחוץ, ומתחילים לא רק 'לעשות' יוגה, אלא לחיות ולנשום אותה בכל רגע ורגע.
במאמרים הבאים ארחיב על כל אחד ואחת מהיאמה והניאמה.
Comments